Granny heart square

Hej!

För någon vecka sen var det en tjej som la upp en bild på en mormorsruta med ett hjärta i en virkgrupp på Facebook. Hon hade bara hittat bilden och inget mönster till, så jag googlade runt lite för att se om jag kunde hjälpa till. Jag hittade mönstret och passade på att höra av mig till designern för att se om jag kunde få översätta mönstret och publicera det här. Fick svaret häromdagen att det var okej, så nu har jag försökt pilla ihop en svensk beskrivning. Originalet hittar ni här. En liten varning angående mönstret. Det ser väldigt komplicerat ut med all text, men det är inte så svårt som det ser ut. Behöver du hjälp med någonting, tveka inte att skicka ett mail till mig på johanna@hantverkskollektivet.se.

”Copyright to Amelia Beebe AKA champygirl February 21, 2011. Do not claim this pattern as your own and do not sell the pattern. It is free for a reason. Do not copy and paste pattern to another website, please use a link. You can do whatever you want with the finish item you make. You can sell the finish item, or make it for charity, or make it as a gift. Whatever floats your boat. If you do sell the item online, do not use my photo, make your own and take a picture of that.”

Förkortat på svenska: Copyright: Amelia Beebe 21/2-2011. Detta mönster får ej säljas, kopieras och klistras in på annan webbplats – länka istället. Du får lov att göra vad du vill med det färdiga objektet, virka för att sälja, ge bort eller använda till välgörenhet. Om du säljer objektet online så använd dina egna bilder och inte designerns.

Granny heart square

Du behöver: Garn i 2 färger (färg A=hjärta, färg B=bakgrund) & virknål som passar till garnet, sax och nål.

Förkortningar som förekommer i mönstret:

 • lm = luftmaska
 • sm = smygmaska
 • hst = halvstolpe
 • st = stolpe
 • m = maska
 • bmb = bakre maskbågen
 • fmb = främre maskbågen
 • EDCC = se nedan, punkt 1-7
 1. Gör ett omslag och hämta upp garn i angiven m
 2. Gör ett omslag och dra igenom 1m på virknålen
 3. Gör ett omslag och dra igenom 2m på virknålen
 4. Gör ett omslag och hämta upp garn i samma m som tidigare
 5. Gör ett omslag och dra igenom 1m på virknålen
 6. Gör ett omslag och dra igenom 2m på virknålen, upprepa punkt 4-6 en gång till (du gör alltså de punkterna i allt 2 gånger)
 7. Gör ett omslag och dra igenom alla 4m på virknålen

Och nu till mönstret. Börja med färg A.

 1. 5lm, slut till en ring med 1sm i första lm. 3lm (räknas som första st), 2st i ringen, 3lm, 3st i ringen, 3lm, 3st i ringen, 3lm, EDCC i ringen, 3lm. Avsluta med 1sm i första st (3lm).
 2. Delas in i två delar:
  Del 1: sm i de kommande 2m, sm om 3lm-bågen, 3lm, 5st om samma lm-båge. Hoppa över nästa m, sm i nästa m, hoppa över nästa m, 1hst om nästa 3lm-båge, 6st om samma lm-båge, 2lm, hoppa över 2m, sm i nästa m, 2lm, hoppa över nästa 3lm-båge, sm i EDCC, 2lm, sm i samma m, 2lm, hoppa över 3lm-båge, 1sm i nästa m, 2lm, hoppa över 2m. Avsluta med 1sm i 3:e lm. Klipp av färg A och dra igenom garnet.
  Del 2: Fäst färg B med 1sm i bmb på den sista st du gjorde (se bild).
  Fäst färg B i sista stolpen du gjort3st, 3lm, 3st om 3lm-bågen du hoppade över på del 11lm, (3st, 3lm, 3st) om den första 3lm-bågen du hoppade över på del 1 (se bild ovan, du ska alltså egentligen inte virka om lm-bågen du hoppat över utan snarare mellan de två lm-bågarna). 1lm, (3st, 3lm, 3st) om 3lm-bågen du tidigare hoppat över (på samma sätt som tidigare). Se till att spetsen på hjärtat kommer på framsidan. 1lm, 1sm i samma m som du avslutade del 1 i.
  Del 2 färdig!
 3. 3lm, vänd. 2st i lm-bågen, 1lm, hoppa över 3m, (3st, 3lm, 3st) i nästa 3lm-båge, 1lm, hoppa över 3m, 3st om nästa 3lm-båge, 1lm, hoppa över 3m. (3st, 3lm, 3st) om nästa 3lm-båge, 1lm, hoppa över 3m, 3st om nästa 1lm-båge, 1lm, hoppa över 2m. (3st, 3lm, 3st) i fmb i nästa m, 1lm, hoppa över 3m. 3dst i samma m som sm, 1lm. Hoppa över 3m. (3st, 3lm, 3st) i fmb, 1lm, hoppa över 2m. Avsluta med 1sm
  (3st, 3lm, 3st) i fmb3dst i samma m som smVarv 3 färdigt
 4. 3lm, vänd. 2st i lm-bågen, 1lm, hoppa över 3m. (3st, 3lm, 3st) i nästa 3lm-båge. [1lm, hoppa över 3m, 3st i 1lm-bågen, 1lm, hoppa över 3m, 3st i 1lm-bågen, 1lm, hoppa över 3m (3st, 3lm, 3st) i 3lm-bågen]. Upprepa [] i allt 3 gånger. 1lm, hoppa över 3m, 3st i nästan 1lm-båge, hoppa över 2m. Avsluta med 1sm.
 5. 1lm, 1hst i samma m. 1hst i de kommande 2m, 1hst i 1lm-bågen, 1hst i de kommande 3m. (2hst, 2lm, 2hst) i 3lm-bågen. {1hst i de kommande 3m, [1hst i nästa lm-båge, 1hst i de kommande 3m]. Upprepa [] i allt 3 gånger. (2hst, 2lm, 2hst) i nästa 3lm-båge}. Upprepa {} i allt 3 gånger. [1hst i de kommande 3m, 1hst i nästa 1lm-båge]. Upprepa [] i allt 2 gånger. Avsluta med 1sm i första hst.
  Färdig!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Virkning and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Granny heart square

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.