Snyggare färgbyten

Hej!

Seg, segare, Johanna. Så känns det just nu. Efter en vecka med vattkoppor börjar jag tröttna på att sitta hemma, och Mikko, som är den som är drabbad av vattkopporna, verkar tycka ungefär likadant. Särskilt dagar som idag, när solen skiner starkt och gräset är sådär frostvitt (ja, för den skånska vintern börjar väl lagom till våren…). När jag morgonkollade facebook efter frukosten imorse så såg jag en förfrågan om hur man gör för att slippa skarven när man byter färg i virkningen. Jag blev själv tipsad om ett suveränt sätt att byta färg och slippa skarven nästan helt för ett tag sen, så idag tänkte jag att jag skulle dela med mig av en liten tutorial på hur man gör!

När man byter färg på det här sättet måste man avsluta varvet med 1sm och börja nästa varv med 1lm (första varvet kommer du att göra sm i först fm på varvet. Sedan gör du 1lm och därefter 2fm (förutsatt att du ska göra en ökning, vilket man ju brukar göra på varv 2) i samma m).  Under kommande varv kommer du att göra sm i lm, sedan göra en ny lm som start på nästa varv och sedan virka på i maskorna som vanligt. Sm och lm räknas alltså inte till maskantalet. Det här gör du på alla varv, men när det är dags för färgbyte gör man lite annorlunda:

Dra ut öglan och släpp den

1. När du är klar med varvet innan färgbytet, innan du gör sm, dra ut öglan du har på nålen och släpp den.

Stick in virknålen i lm och hämta upp öglan2. Stick in virknålen i lm utifrån och in och trä sedan på öglan på nålen igen och dra åt (men inte för hårt).

Lägg på den andra färgen och dra igenom alla öglorna

3. Lägg på den nya färgen och dra igenom alla öglorna.

Gör en lm med den nya färgen

4. Gör en lm i den nya färgen som start på det nya varvet. Om du ska virka randigt med samma färger är det bra om du virkar in den gamla färgen bakom den första maskan på varje varv, så följer garnet med på baksidan hela tiden, vilket minskar garnåtgången mot om du hade klippt av garnet och fäst det för varje färgbyte. Det kommer att bli en liten skarv, men inte alls lika tydlig som när man byter färg på vanligt sätt.

Hoppas att ni har nytta av den här tutorial-grejen, om ni har några frågor så är det bara att höra av er!

PS. Ni har väl inte missat mitt virkbokprojekt? Skicka ett mail till mig på johanna@hantverkskollektivet.se om du vill vara med i maillistan och få information rakt in i inkorgen när det börjar hända grejer!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Virkning and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.