Snäckskalsponcho

Hej!

Igår skulle hela familjen hem till kära vänner, där dottern nyligen fyllt 4 år. Vad ger man till en 4-åring, egentligen? Jag hade tänkt virka lite bakverk till henne, men så hade jag precis köpt ett par nystan Elise från Järbo garn i rosa och gröna nyanser som verkligen skrek om att få bli en poncho… Inte mer att göra än att sätta igång! Jag har länge suktat efter snäckskalssjalarna som florerar på Facebook-gruppen Online Virkcafé, men jag har aldrig tid att virka sånt. Den här gången la jag allt annat åt sidan och ägnade tre dagar åt att knåpa ihop en poncho-variant av den fina sjalen. Jag virkar sällan plagg över huvud taget, så det har blivit mycket att repa upp och jag har tänkt mer än en gång att jag nog är lite galen, men slutresultatet är jag supernöjd med i alla fall. Födelsedagsbarnet verkade också glad!

Snäckskalsponcho

Snäckskalsponcho          Snäckskalsponcho

Vill du prova göra en snäckskalsponcho du också? Såhär gjorde jag:

Jag började med att lägga upp en lång lm-kedja som lätt gick över huvudet på min 3-åring (på mig också, för den delen…). Jag gjorde 80lm med en 3,5mm virknål. Sen slöt jag den till en ring med 1sm och virkade ((5lm, 1fm om ringen)x3, (10lm, 1fm om ringen)x2, (5lm, 1fm om ringen)x3, 10lm, 1fm om ringen)x4, totalt 8 grupper med 5lm-bågar (se bild nedan).

Snäckskalsponcho - the beginning

Sedan virkar du bara vidare precis som på sjalen – den enda skillnaden är att eftersom du virkar runt kommer du att behöva göra en hel del smygmaskor för att kunna börja varvet på rätt ställe. Mönstret på sjalen hittar du här och den svenska översättningen som Saannis Design har gjort hittar du här. Virka snäckskalsmönstret så många varv du vill tills du tycker att ponchon är lagom lång. Garnet tog slut för mig under sista varvet, så jag repade upp och gjorde de två sista varvet (alltså det sista varvet på sjalen+kantningen) i ett annat garn. Jag gjorde samma kantning som Saannis föreslog i mönstret. När själva ponchon är klar gjorde jag halslinningen:

1. Hämta upp garn runt den långa lm-ringen och virka 3hst vid varje 5lm-båge och 5hst vid varje 10lm-båge.

2. 5lm (första stolpen+2lm), hoppa över 3m, (1st, 2lm, hoppa över 3m) Upprepa parentesen resten av varvet. Jag är inte helt hundra på att det går på ett ut, men det spelar inte så stor roll. Avsluta varvet med 1sm i 3:e lm från varvets början.

3. Gör 1sm runt de 2lm. (5st i nästa lm-båge, 1fm i nästa lm-båge). Upprepa parentesen varvet ut, klipp av och dra igenom garnet.

Jag klippte långa bitar av vitt garn och gjorde en lång fläta som jag trädde fram och tillbaka genom hålen från varv 2 på halslinningen. Jag lämnade 2 hål framtill och hoppade över 2 hål baktill så att det skulle bli jämnt.

Om du har några frågor får du gärna höra av dig så ser vi om jag kan förklara lite tydligare.

Ha en härlig dag!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Virkning and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Snäckskalsponcho

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.