Trådhjärtan

Hej!

I våras fick jag en växt av mamma som jag velat ha i flera år, nämligen en liten hemtrevnad. Vet inte varför jag tycker så mycket om dem, men jag tror det har något att göra med att mamma och pappa hade en sådan i köket och jag tyckte alltid att den var så mysig. Jag fick en liten idé om just denna lilla hemtrevnad för ett tag sen, och började med att plantera om den och sätta den i en liten Kockums-gryta. Först i förrgår fick jag tummarna loss att göra steg två i min hemtrevnadsplan: en blompinne i luffarslöjd.

Jag blev lite frälst av det, så jag satte mig genast och gjorde några till =)

Vill du prova på att göra egna blompinnar? Såhär gjorde jag!

Du behöver:

  • Elefanttråd (finns på Panduro)
  • Galvaniserad ståltråd (tror den är på runt 0,5mm, finns också på Panduro bl.a.)
  • Rundtång
  • Avbitare
  • Eventuellt slät plattång (jag klarade mig utan, men det är helt klart lättare med)

Börja med att göra en liten böj med rundtången på elefanttråden, ca 15 cm från ena kanten. Detta är halva spetsen på hjärtat. Böj till hjärthalvan som du vill ha den, använd rundtången till att göra knycken upptill och böj sedan till andra hjärthalvan. Gör ännu en knyck på tråden så att du får en liten snutt bredvid den längre pinnen. Ta den tunnare tråden och vira uppåt några varv tätt intill varandra där den kortaste pinnen börjar. Sedan kan du vira lite lösare tills du kommer en bit under där pinnarna går isär, där du virar tätare igen.

Sedan börjar du med att vira tråden runt den ena pinnen något varv, därefter är det bara att vira tråden fram och tillbaka, kors och tvärs över hjärtat. Jag tyckte att det blev finast och mest stabilt om man virade tråden ett varv runt stommen och sedan genom hjärtat, lite som att sy.

Fortsätt att vira tråden tills du är nöjd med utseendet, då drar du tråden till spetsen på hjärtat, virar ett varv runt ena pinnen och sedan några varv tätt intill varandra runt bägge pinnarna. Klipp av med avbitaren och tryck till alla trådändar med plattången så att det inte går att sticka sig på dem. Detta går att göra med rundtången också, men det blir lite svårare.

Färdigt!

Om du behöver hjälp med något så hör av dig så ska jag se om jag kan förklara bättre. Jag själv fick mycket inspiration från 365 saker du kan slöjda, där de visar ett annat (fast liknande) trådhjärta.

Vi har haft fullt upp här ett tag nu, Mikko ska döpas på lördag och det är så mycket att fixa inför dopfesten att jag knappt vet vart jag ska ta vägen längre. Men gud vad kul det ska bli! Det kommer så många jag inte har träffat på så länge och jag ser verkligen fram emot att få träffa dem igen. Hoppas att ni också får en trevlig helg!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Luffarslöjd and tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.