Höstmys

Hej på er!

Ikväll har jag roat mig med att göra ett par lyktor av ett par honungsburkar. Jag måste erkänna att jag är ganska förtjust i dem och det lär säkert bli fler så småningom. Hoppas att ni också tycker om dem!

Eftersom det är tisdag idag och jag har vigt tisdagarna till tutorials och dylikt, tänkte jag visa er hur jag gjorde min lykta.

Du behöver

  • Ren glasburk utan etikett
  • Ståltråd
  • Avbitare
  • Plattång
  • Dekorationssand/stenar/vanlig sand/grus
  • Värmeljus

Börja med att mäta ut hur mycket ståltråd du behöver runt burken och ta en ganska bra bit extra (det är bättre att ha lite för mycket än lite för lite…).

Gör en ögla några centimeter in på ståltrådsbiten och snurra ihop trådarna så att öglan är ytterst på tråden. Jag böjde till min tråd en bit nedanför ”snurrningens” slut. Mät sedan ut tråden runt glasburken för att kolla var nästa ögla ska vara. Du bör få den så mycket mittemot den första öglan du kan för att undvika att lyktan hänger snett.

Såhär ser den andra öglan ut när den är klar. Du kan justera öglorna lite mot glasburken innan du fäster fästet runt burken, vilket du gör genom att snurra tråden runt tråden under den första öglan och sen tillbaka igen och snurra runt tråden några varv. Klipp av tråden och snygga till med en liten tång.

Nu är det dags att sätta fast en tråd att hänga upp lyktan i. Klipp av så lång tråd du vill ha plus några centimeter extra. Gör två ”krokar” i ändarna och stick igenom öglorna från fästet. Gör en ögla genom att vira tråden runt sig själv några varv, klipp av och snygga till med tången igen.

Häll i lite dekorationssand, vanlig sand, grus eller vad du nu vill ha i glasburken och tryck ner värmeljuset. Detta är för att inte ljuset ska stå stadigt i lyktan och inte glida runt. Vill man kan man sen dekorera lyktan, jag valde att låta bli och låta den vara som den är, avskalad, enkel och snygg.

Hoppas att ni tyckte att det var roligt, hör av er till mig om ni har frågor eller stöter på problem.

Ha det bäst!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Luffarslöjd, Pyssel and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Höstmys

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.