DIY: Kaffekoppsljus

Hej på er!

Hoppas att hösten är skonsam mot er. För de av er som är som jag och har lite svårt för när mörkret börjar smyga sig på, kylan kommer smygande och det är dags att plocka fram täcken och tjocka ytterkläder igen kan det här vara ett mysigt pyssel. Har ni sett kaffekoppsljus någon gång? Jag har sett det i någon butik någon gång, men har man lite tid över så är det faktiskt väldigt lätt att göra själv, och det behöver inte kosta särskilt mycket heller.

Du behöver:

  • Gamla kaffekoppar, gärna med tillhörande fat (om du inte har några så kolla på loppisar, det brukar finnas mängder av sånt för bara någon liten slant)
  • Vaxade vekar
  • Frystejp eller liknande
  • Penna
  • Gamla ljusstumpar (om man inte har några finns det färdig gjutmassa att köpa på till exempel Joel Svenssons Vaxfabrik AB och Panduro)
  • Kastrull
  • Diskade konservburkar
  • Tidningspapper

Gör såhär:

Börja med att skydda ytorna i köket med tidningspapper så att du inte får stearin överallt om du skulle råka spilla. Klipp bort de brända delarna av vekarna på ljusstumparna, resten av vekarna kan du fiska upp när stumparna har smält. Häll lite vatten i kastrullen och sätt på plattan, men se till att det inte blir för hög värme. Vattnet ska inte koka! Sätt ner konservburken/-burkarna med ljusstumparna i vattenbadet och låt stearinet smälta. Om du vill kan du göra en pip på konservburken så att det blir lättare att hälla ur den, gör i så fall detta innan du stoppar i ljusstumparna.

Se till att kopparna är rena. Ta en bit frystejp och sätt mitt över koppen.

Ta sedan en penna eller liknande och gör ett litet hål på mitten av frystejpen.

Klipp veken till lagom längd och tryck den sedan genom hålet i tejpen och ner till botten av koppen. Observera att veken måste vara vaxad, annars kommer den att flyta upp när du häller på gjutmassan.

När ljusstumparna har smält tar du upp konservburken ur vattenbadet (det kan vara en bra idé att använda en grytlapp eller något liknande här, burken kan vara ganska varm.) och häller massan i koppen. Torka av konservburken innan du sätter ner den i vattenbadet igen.

Efter ett tag kan det hända att du behöver fylla på dina kaffekoppar lite, massan sjunker ihop lite när den stelnar. Se i så fall till att fylla upp så att du får ett helt nytt lager, annars kommer det att se lite konstigt ut när det har stelnat.

Lycka till med era ljus och glöm inte att jag gärna vill se hur fint det blev!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Pyssel and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to DIY: Kaffekoppsljus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.