DIY: Nåltovade tomtar

Hej!

Första november. Vintern kryper allt närmare och högtidernas högtid med den. De senaste åren har jag blivit mer och mer glad för julen – i förskott. Jag kommer ihåg att när jag var yngre tyckte jag att det här med julpyntning var fruktansvärt meningslöst, allt skulle ju ändå bara ner igen några veckor senare. Numera kan jag bli fullständigt tokig i tanken på julpynt och inte minst alla grejer man kan pyssla med till julen! Igår kom min fina mamma på besök. Det blev en oplanerad liten middagsbjudning och sedan satte vi igång med dagens projekt: nåltovade tomtar. Nåltovning är något jag tyckt verkat intressant väldigt länge, och jag har väl provat på lite sporadiskt, men jag måste nog försöka ta itu med det lite mer, för det är sanslöst roligt!

Vill du prova göra egna nåltovade tomtar? Såhär gjorde jag!

Du behöver:

  • Kardad ull i de färger du vill ha – jag använde rött, grått, vitt och eftersom jag inte hade någon hudfärgad ull tog jag lite rosa och blandade ut med vitt (jag kardade till och med det hela – med två små kattkardor!)
  • Nålar för nåltovning (finns på t.ex. Panduro)
  • Underlag (finns också på Panduro)
  • Eventuellt en sax

För er som eventuellt är nybörjare: Nåltovning går ut på att man upprepade gånger sticker nåltovningsnålen i ullen för att forma delarna. På nålen sitter små hullingar som gör att ullen tovar ihop sig. Var försiktig, bara, för nålen är väldigt vass!

Jag började med att forma näsan. Jag gjorde den som en boll som jag sedan klippte mitt itu = två näsor!

Sedan tovade jag ihop en ovalformad liten kropp i grå ull och skägg i vit ull.

Luvan var det jag trodde skulle vara krångligast, jag ville göra den lite som en strut så att den verkligen gick ner över kroppen på tomten. När jag väl satte igång upptäckte jag att det inte var så svårt egentligen, det är bara att prova sig fram.

Kroppsdelarna i proportion till varandra:

Därefter tovade jag fast näsan och skägget på kroppen genom att sticka nålen genom och precis runt näsan och i skäggets överkant och in i kroppen.

Sedan är det bara att sätta på luvan som man vill ha den och tova fast den på kroppen. Jag ville få lite struktur på luvan, så jag stack nålen i sidan på luvan några gånger, vände sedan på luvan och stack nålen i andra sidan några gånger. Jag tänkte dra en bit sytråd genom toppen på luvan sen så att jag kan hänga tomten i granen sen.

Lycka till med era tomtar!

About Johanna Karlsson

Boende i nordvästra Skåne tillsammans med sambon Daniel, mina två barn, en bonusgrabb, två marsvin och den underbara katten Simba. Numera är pysslandet inte så stor del av mitt liv, men jag virkar och stickar en del. Det bästa sättet att komma i kontakt med mig i nuläget är att skicka mig ett mail på johanna@hantverkskollektivet.se.
This entry was posted in Nåltovning and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to DIY: Nåltovade tomtar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.